Проведено штабне тренування у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайної ситуації на водних об’єктах

Фахівцями Департаменту з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації 15 червня 2021 року проведено штабне тренування з органами управління цивільного захисту Бердянської районної ланки, Бердянської та Приморської міських ланок Запорізької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту до дій за призначенням у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайної ситуації на водних об’єктах.

До навчання залучалися керівний склад Бердянської районної ланки та Бердянської і Приморської міських ланок територіальної підсистеми ЄДС ЦЗ, управління (відділи) з питань цивільного захисту населення, органи управління та сили цивільного захисту міських ланок територіальної підсистеми ЄДС ЦЗ, місцеві комісії з питань ТЕБ та НС; спеціалізовані служби цивільного захисту, підрозділи ГУ ДСНС у Запорізькій області.

У ході відпрацьовувались дії спецслужб, органів місцевої влади при загрозі виникнення НС на водних об’єктах.

У м. Приморську відпрацьовувалась умовна подія на воді: в Азовському морі під час купання на надуваному матраці віднесло у відкрите море, приблизно на відстань 900 метрів, 3-х осіб (двох дорослих: чоловіка і жінку та неповнолітню дитину). Далі тренування продовжилися у м. Бердянську: на відстані 400 м від берега перекинувся прогулянковий човен, в якому знаходилося 12 людей, що потребували допомоги.

Черговим оперативно-координаційного відділу м. Бердянська був повідомлений черговий КП “Рятувальна-водолазна служба”, оперативний черговий відділу з питань НС, ЦЗН, ОП виконкому Бердянської міської ради, черговий Бердянського РВ поліції. На допомогу постраждалим було відправлено моторний човен. Врятовані передані медикам, поліцією встановлено дані постраждалих осіб.

Основними завданнями у проведенні тренувань було:
  • поглиблення теоретичних знань, набуття практичних умінь і відпрацювання практичних навичок, необхідних для проведення заходів з цивільного захисту;
  • відпрацювання злагодженості дій органів управління та сил цивільного захисту щодо проведення заходів цивільного захисту;
  • відпрацювання взаємодії органів виконавчої влади (РДА) з органами місцевого самоврядування (територіальними громадами);
  • проведення оцінки стану готовності органів управління та сил цивільного захисту до дій, спрямованих на запобігання і реагування у надзвичайних ситуаціях (рівень підготовки органів управління та сил цивільного захисту до дій за призначенням).
Рівень підготовки органів управління та сил цивільного захисту до дій за призначенням визначити, як задовільний. В цілому стан готовності Бердянської районної ланки, Бердянської та Приморської міських ланок територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Запорізької області визначити «обмежено готовими до вирішення завдань цивільного захисту» за призначенням у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайної ситуації.