ЗРУЙНОВАНИЙ КОЛЕКТОР У БЕРДЯНСЬКУ БУДУТЬ ВІДНОВЛЮВАТИ КОШТОМ МІСЬКОГО, ОБЛАСНОГО ТА ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТІВ

У Бердянську зведено обвідний колектор, який тимчасово виконуватиме функцію зламаної мережі, та відновлено водопостачання. Наразі постає питання щодо відновлення головного каналізаційного колектора міста. Про це йшла мова  під час позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У засіданні взяли участь заступники голови облдержадміністрації Андрій Антонов та Олександр Бабанін, директор Департаменту цивільного захисту населення облдержадміністрації Володимир Шлея та члени регіональної комісії.

Андрій Антонов нагадав, що в ніч з 27 на 28 січня 2019 року в Бердянську сталася аварія з обвалом верхнього склепіння залізобетонного каналізаційного трубопроводу в чотирьох місцях. Цей об’єкт є головним міським колектором, який транспортує до  80% стоків усього міста. Внаслідок цих подій була порушена робота всієї каналізаційної системи м. Бердянськ. За попередньою оцінкою експертів встановлено, що аварія сталася внаслідок газової корозії верхнього склепіння залізобетонного каналізаційного трубопроводу.  Вже 01 лютого частково було відновлено водопостачання у Бердянську, проте 03 лютого відбувся повторний обвал колектора.

За словами заступника Бердянського міського голови Григорія Горячова, колектор виконаний із залізобетонних труб і введений в експлуатацію в 2002 році. Загалом у період з 27 січня по 04 лютого сталося обрушення колектора на дев’яти  ділянках. Внаслідок аварійної ситуації  порушено нормальні умови життєдіяльності населення міста на тривалий час, без водопостачання залишилось близько 60% населення, а це майже 69 тисяч осіб.

З метою запобігання виникненню екологічної катастрофи і недопущення розливу стоків територією міста та акваторії Азовського моря, для забезпечення безперебійного відведення міських стоків  необхідно виконати аварійно-відновлювальні заходи на трубопроводі Д=1000 мм і протяжністю 1117 м погонних.

КП «Бердянськводоканал» виконало монтаж тимчасового вузла перекачки стоків по напірному трубопроводу Д =325 мм довжиною орієнтовно 1000 м. На ліквідацію аварії вже витрачено 1 млн. 345 тис. грн. Проте для подальших робіт власних коштів у підприємства немає.

Потреба у коштах на відновлення головного каналізаційного колектора складає орієнтовно 110 млн. грн.

На виконання робіт з ліквідації аварії з міського бюджету Бердянська вже виділено 300 тис. грн. та прийнято рішення про виділення з  резервного фонду  міського бюджету м. Бердянськ 1,54 млн. грн.

Потреба у додаткових коштах становить 38,8 млн. грн.

За результатами обговорення члени комісії вирішили погодитися з виділенням з резервного фонду обласного бюджету коштів у розмірі 1 млн. грн. Також  прийнято рішення про клопотання перед центральними органами виконавчої влади щодо виділення коштів з резервного фонду державного бюджету в обсязі 37,8 млн. грн. на виконання першочергових робіт із запобігання виникненню надзвичайної ситуації, яка пов’язана з руйнуванням самопливного колектора  у м. Бердянськ.

 

За матеріалами сайту www.zoda.gov.ua