Про ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації природного характеру з локалізації поширення збудника АЧС

24 вересня в селі Веселий Гай Новомиколаївського району на свинофермі ТОВ «Лідер» було виявлено вірус африканської чуми свиней та розпочато карантинні заходи щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Були проведені засідання районної та регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Новомиколаївського району та Запорізької області, в ході яких були визначені головні напрямки щодо ліквідації надзвичайної ситуації. Зокрема, на ферму накладено карантин, визначено межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду, вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС, забезпечення охорони об’єкту, організації карантинних постів, знищення уражених вірусом свиней, вивчення епізотичної ситуації у найближчих населених пунктів, тощо.

Крім цього, були визначені головні показники виділення допомоги для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Карантинні заходи проводяться спеціалістами районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області та Новомиколаївської районної державної лікарні ветеринарної медицини. Від Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області задіяно 5 одиниць техніки (екскаватор, хімічна лабораторія, автоцистерна, БАТ-2, лафет для транспортування).

Станом на 02.10.2019 року знищено шляхом спалювання 5612 свиней (вагою 272,2 т).

Продовжує проводиться комплекс заходів згідно з чинним законодавством. Ситуація знаходиться на контролі облдержадміністрації.