У Новомиколаївському районі ліквідовано наслідки поширення вірусу АЧС

За інформацією ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області, знято карантин з господарства ТОВ «Лідер», яке розташоване в селі Веселий Гай Новомиколаївського району. За даними фахівців,  небезпечний пункт – свиноферму − оздоровлено від африканської чуми свиней.

Нагадаємо, що 24 вересня в селі Веселий Гай Новомиколаївського району на свинофермі ТОВ «Лідер» було виявлено вірус африканської чуми свиней та розпочато карантинні заходи щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Були проведені засідання районної та регіональної комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Новомиколаївського району та Запорізької області, у ході яких визначено головні напрямки  ліквідації надзвичайної ситуації.

Зокрема, на ферму було накладено карантин, визначено межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду, вживалися заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС, забезпечення охорони об’єкта, організації карантинних постів, знищення уражених вірусом свиней, вивчення епізоотичної ситуації у найближчих населених пунктах  тощо.

Крім цього, були визначені головні показники виділення допомоги для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Фахівцями Держпродспоживслужби, ТОВ «Лідер», іншими причетними службами було проведено комплекс заходів: очищення, мийку приміщень, вивезення та знищення гною, інвентарю, дерев’яних конструкцій, дезінфекцію та дератизація приміщень тощо.

Значну допомогу в проведенні оздоровчих заходів надали спеціалісти ГУ ДСНС в Запорізькій області, які виконали великий обсяг роботи.

Так, здійснено подвірні обходи у зонах захисту та нагляду, хворих тварин не виявлено. З населенням проведено роз’яснювальну роботу щодо запобігання захворювання свиней на АЧС та обов’язкового дотримання заходів біологічного захисту на фермах.

Після проведення запланованих заходів рішенням ДНПК при Новомиколаївській районній державній адміністрації карантин з господарства було знято.

 

За матеріалами сайту Запорізької облдержадміністрації  (https://www.zoda.gov.ua)