У Запорізькій області запроваджується надзвичайна ситуація регіонального рівня

Під керівництвом голови Запорізької облдержадміністрації Віталія Туринка відбулось позачергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій області. Участь у заході взяли перший заступник голови ОДА Іван Федоров, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, члени комісії.

– У нашій області лабораторно підтверджено п’ять випадків захворювання на коронавірус. Четверо знаходяться в інфекційній лікарні, один на самоізоляції. Усі ми розуміємо, що в зоні ризику знаходяться літні люди, люди із ослабленим імунітетом. Зараз нам потрібно приймати рішення щодо подальшого функціонування нашої області, адже саме від нас залежить, як буде поширюватись це вірусне захворювання. Вже від сьогодні по всім областям України запроваджено надзвичайну ситуацію, у тому числі і в нашій області, – наголосив Віталій Туринок.

За словами директорки Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Вікторії Клименко, усі пацієнти з відповідальністю поставились до ситуації і самі звернулись за медичною допомогою. Це підтвердив і головний санітарний лікар області Роман Терехов – усі підтверджені випадки привезені на територію області. Пацієнти уникали контакту із оточуючими, щоб мінімізувати розповсюдження хвороби. Обласний лабораторний центр працює цілодобово і завдяки тестам можемо оперативно робити дослідження.

Як роз’яснив директор Департаменту з питань цивільного захисту облдержадміністрації Володимир Шлея, ситуація, яка виникла на території Запорізької області у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом, призвела до надзвичайної ситуації регіонального рівня. Відповідно до Державного класифікатора надзвичайних ситуацій, надзвичайна ситуація належить до коду 20711 «НС, пов’язана з екзотичним та особливо небезпечним інфекційним захворюванням людей (окремі випадки)» і відповідає ознакам надзвичайних ситуацій, що вказані у п. 27 розділу ІІ «захворювання людей на особливо небезпечні інфекційні хвороби».

За результатами засідання вирішено створити штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації регіонального рівня. Керівником штабу вирішено призначити першого заступника голови облдержадміністрації Івана Федорова.

Головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення, міським, сільським та селищним головам об’єднаних територіальних громад Запорізької області доручено посилити контроль за виконанням попередніх рішень комісії; забезпечити організацію та роботу штабів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації; забезпечити роботу суб’єктів господарювання у сфері роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності із запровадженням режиму роботи з розрахунку один відвідувач на 10 кв. метрів площі торговельного (операційного) залу за умови дотримання дистанції між ними не менш як 1,5 метри із встановленням спеціальних позначок.

Окремо під власний контроль взяти осіб, які потребують стороннього догляду (у т.ч. осіб з інвалідністю) з метою забезпечення їх предметами першої необхідності (продукти харчування, засоби гігієни, ліки тощо). За інформацією Департаменту соціального захисту населення ОДА, в області проживають понад 16 тисяч пенсіонерів, у тому числі одинокі літні люди та пенсіонери з інвалідністю.

Керівники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту мають привести підпорядковані служби у готовність до виконання функціональних завдань за призначенням.

Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» спільно з Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації мають ввести в дію план реагування на медико-біологічні захворювання; спільно з керівниками медичних закладів, які задіяні у ліквідації гострої респіраторної хвороби СОVID-19, підготувати відповідні документи, що підтверджують необхідність виділення коштів з резервного фонду Державного Бюджету України на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації регіонального рівня. А також організувати роботу медичного персоналу в визначених госпітальних базах для надання медичної допомоги пацієнтам з хворобою COVID-19, вахтовим методом терміном по 10 діб з подальшим направленням на самоізоляцію на 14 діб, за відсутністю показань до госпіталізації.

ГУ ДСНС України у Запорізькій області доручено підготувати розгортання мобільного пункту управління для роботи штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації – сприяти впровадженню для працівників медичних закладів області перепусток для позачергової посадки в міський громадський транспорт. Також відпрацювати з правоохоронними органами погодження маршрутів регулярних спеціальних перевезень працівників медичних закладів в приміському сполученні.

Запорізька міська рада має розглянути та опрацювати питання щодо передачі до КНП «Обласна інфекційна лікарня» семи апаратів штучної вентиляції легень.

 

За матеріалами сайту Запорізької облдержадміністрації  (https://www.zoda.gov.ua)